Het kabinet heft plannen om Kleine werknemers niet langer te verplichten om twee jaar loon door te laten betalen voor de zieke werknemers. Maar de verzekeraars hebben hierop al gereageerd. Ze kunnen het niet voorstellen dat het kabinet het serieus overweegt om een publieke verzekering hiervoor te gaan introduceren.
Voor kleine bedrijven
Het kabinet heeft de plannen bekend gemaakt om een vrijwillige regeling te introduceren voor kleine bedrijven. Het gaat om bedrijven met maximaal tien werknemers. In dit voorstel gaan de werknemers er bij ziekte niet op achteruit. Het UWV zal het loon betalen in het tweede jaar van ziekte.
Maar de verzekeraars zien deze voorgestelde regeling juist als een belemmering voor de preventie en re-integratie van zieke werknemers. Hierdoor zal het systeem juist complexer worden en stijgen de lasten van we werkgevers geeft het Verbond van Verzekeraars aan. Volgens de bond zal de nieuwe regeling juist slechter uitpakken voor iedereen.
Positief over stelsel loondoorbetaling
Ook zijn er andere geluiden te horen. Werknemers die het juist goed vinden dat er aandacht komt voor het probleem van lang loon doorbetalen in geval van ziekte. Meestal moet je naast het doorbetalen van loon ook nog een tijdelijke kracht innemen om het wegvallen van de capaciteit op te vangen. Daarmee wordt het ook duur. En deze kosten zijn vaak voor een kleiner werknemer niet op te brengen. Uit angst voor deze gevallen besluiten veel werkgevers langer door te werken met het inhuren van tijdelijk personeel.
Geef een reactie