Deze week maakte de directie van verzekeraar Achmea de halfjaarcijfers bekend. Voor Achmea was het een moeilijk eerste jaar. Als gevolg van veel schades noteerde de verzekeraar een verlies. Een premiestijging bij Achmea is dan ook te verwachten. Om ook grote schades in de toekomst te kunnen opvangen.
Premiestijging bij Achmea na schades noodweer
In juni van dit jaar hadden we te maken met noodweer. Met veel wind en neerslag. Deze hevige buien met zware hagel hebben veel schade veroorzaakt. Misschien dat je de beelden van de kapotte daken en gesneuvelde ruiten nog wel kan herinneren. Een schadelast van meer dan 260 miljoen euro.
Zwaar getroffen boeren en tuinders hebben zelfs de regering om steun gevraagd. Om te helpen de schade te herstellen en de oogsten te redden. De schade bij de bedrijven en consumenten was groot na dit noodweer. Verzekeraar Achmea heeft vele schadeclaims binnengekregen.
Deze extra kosten kwamen bovenop de gestegen zorgkosten bij de zorgverzekeringen. Door de grote schadelast sloot Achmea het eerste halfjaar af met een verlies van 24 miljoen euro. De directe van de verzekeraar verwacht dat premiestijgingen onvermijdelijk zullen zijn.
Achmea heeft ook na het uitkeren van de schadevergoedingen een gezonde en financiële positie. De premiestijging bij Achmea is vooral om de te verwachten hoger schades te kunnen blijven dragen. Achmea verwacht door de klimaatveranderingen hoger schades in de toekomst.
Preventie om premiestijging bij Achmea te beperken
Verzekeraar Achmea gaat ook op zoek naar preventieve maatregelen. Wat kan de verzekeraar samen met de verzekerden doen om toekomstige schades te beperken. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met de landbouw- en tuinbouwbedrijven.
Achmea werkt ook samen met de overheid om te kijken wat mogelijk is om schades te beperken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van technologieën. Zodat verzekerden eerder geïnformeerd worden over te verwachten hagelbuien en onweer. Waarbij geen landelijke waarschuwingen worden gegeven maar gerichte waarschuwingen voor zeer lokale buien.
Kostenbesparingen helpen Achmea
Ondanks de grotere schadelast zijn de verliezen voor Achmea beperkt gebleven. Door de ingezette reorganisatie wist Achmea al fors te besparen op de operationele kosten. Door meer gebruik te maken van ICT kan de verzekeraar besparen op personeelskosten.
Dit gaat dan wel ten koste van de werkgelegenheid bij de verzekeraar. Het personeelsbestand is de afgelopen jaren al fors afgenomen.
Achmea verwacht ook dit jaar nog verder op de kosten te kunnen bezuinigen.
Geef een reactie