De afgelopen week was er veel aandacht voor het salaris van het Achmea bestuur. De Telegraaf kwam met her bericht naar buiten dat verzekeraar Achmea het salaris van de topbestuurders onder de pet zou houden. Dit is de conclusie op basis van berichtgeving in het jaarverslag van de verzekeraar. Daar staat niet meer het salaris in vermeld van de topmannen. In het zelfde bericht wordt Achmea vergeleken met de openheid van de andere grote zorgverzekeraars zoals CZ, Menzis en VGZ. Een excuus voor Achmea zou zijn dat het niet alleen een zorgverzekeraar is maar ook actief is met schadeverzekeringen.
Berichtgeving over salaris Achmea onjuist
In een persbericht geeft Achmea uitleg over de transparantie over de beloning van haar bestuurders. De verzekeraar geeft aan dat de berichtgeving in de media onjuist is. De organisatie is volgens het bericht transparant over de beloning van bestuurders en het management. Op de site van Achmea is een uitgebreid rapport te vinden over de hoogte van de salarissen. In dit renumeratie rapport van 25 pagina’s staat de beloning en de ontwikkeling daarvan uitgelegd. Veel tekst en uitleg maar misschien niet echt toegankelijke informatie.
Als je wat verder kijkt op de site van Achmea zie je in veel heldere taal uitgelegd dat het salaris van de leden van de Raad van Bestuur gemiddeld €760.000,- bedraagt over 2012. Het totale salaris van de Raad van Bestuur is gemiddeld met circa een derde gedaald ten opzichte van 2011.
Marcel Klaver zegt
Beste Achmea,
Als uw topmanagers gemiddeld 760.000 euro hebben verdiend in 2012 en dat is 30 % minder dan 2011 , dan zijn jullie op de goede weg. Anderzijds laat het zien dat de salarissen wel extrafagant hoog zijn in relatie tot ministerssalarissen. Geld betaalt door premie betaling van uw verzekerden waarvan menigeen tegenwoordig diep moet bezuinigen. U zou er goed aan doen om nog meer maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en de topsalarissen onder de Balkenende norm te laten vallen met een afbouw van 3 jaar. Dat noem ik solidariteit en maatschappelijk zaken doen.
Neem uw verantwoordelijkheid , want andere verzekeraars doen dit ook. Nederland gaat echt naar de “kloten” als uw uw salarisbeleid niet nog verder wilt aanpassen. Dit vraagt om maatschappelijke represailles. Met een verontrustende groet. MF KLaver Hensbroek 1711RV