Met Beursgang ASR succesvolle verkoop verzekeraar? Minister Dijsselbloem liet afgelopen vrijdag weten dat verzekeraar ASR verkocht gaat worden. Na de beursintroductie van de ABN Amro bank gaat de overheid ook ASR naar de beurs brengen. De verwachting is dat ASR volgend jaar in delen naar de beurs gaat. De minister gaf aan de voorbereiding voor deze beursgang te starten. Dijsselbloem verwacht al in de eerste helft van het volgend jaar het eerste deel te verkopen. De beursgang zal stapsgewijs verlopen. In eerste instantie wordt een minderheid van aandelen van de hand gedaan door de overheid.
Minder bescherming beursgang ASR
De Minister laat weten dat verzekeraar ASR er goed voor staat. Er is veel belangstelling voor de verzekeraar. Dit moet een goed beursintroductie mogelijk maken. Net zoals bij de beursintroductie van ABN Amro zal ook bij ASR een beschermingsconstructie opgezet worden. Deze beschermingswal zal minder zwaar zijn bij ASR dan bij de bank het geval was.
Voor de bescherming van ASR is gekozen voor een “stichting continuïteit”. Een voor de markt gebruikelijke constructie. Hierbij heeft het bedrijf een optierecht o de uitgifte van preferente aandelen. Deze constructie is ook bij de afsplitsing van NN Group gebruikt. Bij ASR is niet gekozen voor “certificering” als beschermingsconstructie. Dit was wel bij ABN Amro het geval.
Verzekeraar steunt beursgang ASR
Jos Baeten, een topman van verzekeraar ASR, laat weten het besluit van de beursgang voor ASR te steunen. De verzekeraar geeft afgelopen jaren goede resultaten laten zien en is klaar voor een terugkeer naar de private markt. De steun van de overheid is niet meer noodzakelijk.
ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat na de nationalisatie van Fortis en ABN Amro. ASR was de verzekeraar van deze organisatie. ASR staat op dit moment voor 3,2 miljard in de boeken van de overheid. De Staat heeft tot nu toe 400 miljoen aan dividend ontvangen. Alleen is al wel 700 miljoen aan rente betaald over het reddingsbedrag van ASR.
Geef een reactie