Rond 14 maart wil verzekeraar Achmea de resultaten van het afgelopen jaar bekend maken. Vooruitlopend hierop heeft de verzekeraar al aangegeven een groot verlies te verwachten. Achmea verwacht over het boekjaar 2016 een verlies van 380 miljoen euro.
Achmea geeft verschillende oorzaken aan voor het grote verlies in 2016. Van dure medicijnen tot een verhoging van de voorzieningen voor letselschades. De afgelopen jaren is Achmea de organisatie al aan het reorganiseren. Vele arbeidsplaatsen gingen al verloren. Ook voor de lopende reorganisatie zijn al voorzieningen getroffen. Misschien dat door het verlies de reorganisatie sneller zal worden uitgevoerd.
Afboeken goodwill verzekeringen Turkije
De marktomstandigheden in Turkije zijn het afgelopen jaar sterk veranderd. Dit als gevolg van de politieke spanningen en de onrust. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de economische ontwikkelingen in Turkije. Het risicoprofiel van de verzekeringsactiviteiten zijn daarmee ook sterk veranderd.
Achmea hanteert een hogere risicopremie. Daarom is besloten om de goodwill van de verzekeringsactiviteiten af te boeken. Dit heeft een negatieve impact van € 93 miljoen op het resultaat.
Ben benieuwd of Achmea de verzekeringsactiviteiten in Turkije nog zal doorzetten. De spanningen in het land zijn nog steeds groot.
Meer gebruik dure medicijnen
Ook bij de zorgverzekering heeft Achmea moeten ingrijpen. Het gebruik van dure medicijnen is naar verwachting in 2016 hoger dan eerst werd aangenomen. Het gaat hierbij vaak om nieuwe medicijnen die duurder zijn. Het gaat hier om een mogelijke tegenvaller van 100 miljoen euro.
Getroffen voorzieningen letselschades
Door veranderingen in wet- en regelgeving heeft Achmea ook moeten ingrijpen bij letselschades. De verzekeraar heeft de voorzieningen moeten verhogen. Daarmee is het resultaat van het onderdeel Schade & Inkomen onder druk komen te staan. Hier wordt een verlies van circa € 178 miljoen verwacht.
Grote schadeposten
In het afgelopen jaar hebben de verzekeraars ook veel schades moeten uitkeren. We kunnen allemaal nog wel de hagelschade herinneren. Waarbij getroffen boeren rechtszaken begonnen om de schades vergoed te krijgen. Ook Achmea heeft veel schades moeten vergoeden als gevolg van de schade.
Door herverzekering is de schadelast minder hoog uitgevallen. Toch heeft Achmea tot nu toe al ruim 150 miljoen moeten uitkeren.
Enkele labels van Achmea hebben al aangekondigd dat de premies zullen gaan stijgen. Bijvoorbeeld Centraal Beheer bij de autoverzekering. Avéro Achmea heeft eind vorig jaar al de premies van de inboedelverzekering verhoogd.
Dit was een forse premieverhoging. Verzekerden kunnen ruim 17% meer aan premie moeten betalen.
Zie de website van Achmea voor meer informatie over de financiële resultaten van de verzekeraar.
Geef een reactie