De rechter moest er aan te pas komen bij de boete die de DNB uitdeelde aan Delta Lloyd. Maar de Rotterdamse rechtbank beslist nu in een voorlopige uitspraak dat de boete gedeeltelijk terecht gegeven is. Het gaat hoer om een miljoenenboete die Delta Lloyd opgelegd kreeg van de DNB. De zaak draaide om handelen met voorkennis rondom de rekenrente. De toezichthouder is van mening dat Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie. De Raad van Commissarissen van Delta Lloyd deelt deze mening niet. Zij geven aan dat er niet gehandeld is in strijd met de wetgeving en/of regelgeving. De organisatie wilde alleen het renterisico afdekken. Het had daarmee geen doelstelling om een financieel voordeel te behalen. Delta Lloyd heeft al wel aangegeven dat het de kritiek van de DNB ten aanzien van het risicobeleid ter harte te nemen.
Boete Delta Lloyd valt lager uit
De DNB had Delta Lloyd een boete opgelegd van 22,8 miljoen euro. Tevens had de toezichthouder het vertrek van CFO Emiel Roozen geëist. De rechter gaat mee met de opgelegde boet van de DNB. Alleen valt het bedrag nu wel lager uit. De rechter heeft het boetebedrag met € 120.000 verlaagd. Het lijkt daarmee dat de rechtbank de DNB gelijk geeft met de opgelegde boete.
Vertrek CFO niet noodzakelijk?
Opvallend is dat de rechtbank niet mee gaat met het wegsturen van de CFO. Het beroep van Delta Lloyd is op dit punt dus gehonoreerd. Wel vraagt de rechter aan de toezichthouder om een nieuwe beslissing te nemen over het aanblijven van Emiel Roozen. De DNB is door de rechtbank al inhoudelijk geïnformeerd over de overwegingen van de rechter. Ben benieuwd hoe Delta Lloyd en De Nederlandsche Bank dit gaan oplossen. Is de positie van Emiel Roozen nog wel houdbaar in verband met het initieel geëiste vertrek. Hierover zullen de verzekeraar en de toezichthouder zich moeten buigen.
Geef een reactie