De kans op inbraak is het grootst in de wintermaanden. Dat blijkt uit een inventarisatie van de inbraakschademeldingen bij ASR over de afgelopen drie jaar. Inbrekers slaan hun slag liever als mensen op wintervakantie zijn dan tijdens de uittocht naar de zomerbestemmingen.
Het aantal inbraakschademeldingen bij ASR was tussen 2009 en 2011 in de wintermaanden opvallend hoger dan in de zomermaanden. 46% van alle inbraken vond plaats in de maanden november tot en met maart. In de maanden april tot en met augustus lag het gemiddelde aantal meldingen met 38% duidelijk lager. Inbrekers gaan blijkbaar zelf ook op zomervakantie, maar slaan de wintersport over om hun slag te slaan.
Korte dagen, lange nachten
De korte dagen en de lange nachten zijn een belangrijke oorzaak. Doordat het vroeg en lang donker is, kunnen inbrekers ongezien hun slag slaan. Ook is er in de winter minder sociale controle dan in de zomermaanden, wanneer men op een mooie zomeravond langer in de tuin blijft zitten of een wandeling maakt.
Voorzorgsmaatregelen
Het nemen van maatregelen om inbraak te voorkomen is volgens Ber Onderwater, Relatiemanager Schade bij ASR, geen overbodige luxe. “De meeste inbraken worden gepleegd door de gelegenheidsinbreker. Deze dief heeft meestal alleen klein materiaal op zak en laat zich gemakkelijk wegjagen door stevig hang- en sluitwerk, goede verlichting en oplettende buurtbewoners. Het is dus belangrijk dat het huis altijd een bewoonde indruk maakt. Zorg voor voldoende verlichting in de wintermaanden, zowel buiten als binnenshuis. Als je langere tijd weg gaat, maak dan gebruik van een tijdschakelaar.” Ook de nodige discipline is van belang volgens Onderwater: “Draai altijd de deur in het nachtslot, ook wanneer je alleen even boodschappen gaat doen. En doe niet zomaar de voordeur open als er wordt aangebeld, maar maak gebruik van een zware kierstandhouder. Eventuele overvallers kunnen dan niet zomaar de deur openduwen.” (Bron: Persbericht ASR verzekeringen)
Geef een reactie